Biografi for: Morten Kristensen

I årene 1889-1891 er han sammen med sine søskende, Kresten, Bodil, Mariane og Laurids hjemmeundervist af lærerinde frøken Hammer (der kom vistnok også nogle andre børn, som deltog i undervisningen i "Gammelbygaard", og ifølge Skivebogen 1958 var årsagen at Ramsing Skole var overfyldt). Ved FT-1901 bor han hjemme hos forældrene på Gammelbygård. I 1902 var han soldat i Viborg (29 Battelion). Senere var han elev på Vallekilde højskole og elev på Tune Landbrugsskole (1904/05). 1907 var han forkarl hjemme på "Gammelbygård" (ifølge brev fra Laurids). Vinteren 1909-10 var han gymnastiklærer og elev på Jandrup højskole. I 1910 havde han 2 pladser i Tyskland (ved Hildesheim og ? (Domicile Certificat udstedt d.2 maj 1910)). Ved FT-1911 bor han hjemme hos forældrene på "Gammelbygaard" I maj 1911 køber han gården i Lindum af Niels Nielsen for 38500 kr til overtagelse straks (Gården har ca 4½ Td. hartkorn). Lidt om Mortens Gøremål:
Jeg (Niels) vil mene, at Morten har fået Delingsfører uddannelse på Vallekilde Højskole. Inden han blev gift og købte gård var han elev på Tune Landboskole (1904/05). Han var leder af Gymnastik på Jannerup (nok Janderup) Høj- og Landbrugsskole i vinteren 1909/10, og samme år (1911), som han købte gården i Lindum var han leder af Gymnastikken i Selde og fortsætter med det et par år efter. Et Foto er indleveret til Lokalhistorisk Arkiv, men er forsvundet ved en udstilling. Den 4.maj 1910 har Morten fået udstedt et Pas (Certificat De Domicile), og er rejst til Tyskland, hvor han har tjent på 2 forskellige Gårde nær Hildesheim. Mortens søster, Bodil, havde fået bopæl i Yttrup, som også var Kirstens fødested, og det blev årsag til deres kendskab med hinanden. Hun var først hans husholderske, men d.18.3.1913 blev de viet i Rybjerg Kirke. - Andet steds berettes om Kirstens virke.
Med et lunt blink i øjet har Morten fortalt om naboens søn, Niels Jacobsen, som gik en del hos Morten, at han gik hjem og fortalte, at det var en dygtig Nabo de havde fået. Om det så var Gårdspladsen så var der så meget græs at Køerne kunde få græsning her.
En beretning om Mortens lune: Samme dag, som der engang sidst i 20'erne var Kommunevalg, var der om aftenen Gilde på "Nordsalling" Mejeri, og tilstede var nogle af de opstillede Kandidater, bl.a. Morten. Ud på aftenen, da man mente at afstemningsresultatet måtte være kendt, ringede Morten til Selde Central (den tids hurtigste nyhedsformidler) og fik stemmetallene, som han derefter videregav: Kresten Nielsen har fået så mange stemmer og Jens Kr. Gravgård så mange stemmer osv., og så vil jeg gerne sige dig Tak Kirsten for den stemme jeg fik. (fortalt af Kristian Gravgård i 1984). Morten har været i Sognerådet. Morten har også været i bestyrelsen for Nordsaling Andelsmejeri - således var han 20/9 1930 medunderskriver, da mejeriet køber Jens Børsting til at afstå sin vejret over mejeriets grund (tinglyst 1930).
Morten var ikke uinteresseret i foreningslivet, men han brød sig ikke om at være formand: Det var ved et bestyrelsesmøde i Selde Folkebogsamling, hvor der skulde vælges Formand, at Morten sagde. "Hvis I vælger mig til Formand, så ved jeg godt hvad jeg gør". Antagelig på grund af denne udtalelse valgtes han ikke til Formand. Men da de bagefter spurgte hvad han vilde have gjort svarede han: "Ja så vilde jeg have modtaget valget".
At Morten og hans bror Magnus lignede hinanden meget, det beviser følgende: Morten var i Skive og mødte der en Kone der stoppede ham og sagde: "Hør Magnus kan du ikke snart levere mig de Tørv jeg har bestilt" (Magnus havde Tørvemose). Morten gjorde konen opmærksom på at han ikke hed Magnus, og gik så om i en anden Gade, hvor han igen mødte Konen der sagde: "Hør Magnus, kan du snart levere mig de Tørv jeg har bestilt."
Jeg mindes ikke, at Morten har holdt tale ved en Fest, det nærmeste var et gensvar ved Mettes konfirmation, hvor Lærer Kristensen i en tale sagde, at Morten og Kirsten efter at have fået fire Sønner og en datter og dermed havde nået deres Mål, at Morten da replicerede og sagde. "Nej vi nåede ikke målet, vi vilde have haft en Pige til, og hun skulde hedde Elisabeth. [Der var ingen på min Moders side der hed Elisabeth, men på min faders side var der 6 der hed Mette og ligeledes 6 der hed Niels.] Harald og Anna rådede bod herpå, de fik en Elisabeth.
I 1925 var Morten i bestyrelsen for garantselskabet "Selde Forsamlingshus", antagelig var han formand. En af Garantselskabets opgaver var at arrangere Høstfest og Juletræsfest. Ved en sådan Fest blev en anmodning om overdans afslået, og af den grund var der en pige der sagde til Morten: Nu er du vel klar over at du er ansvarlig for hvad der sker resten af Natten.

I februar 1938 overtog Morten, og Kirstens broder Hans, Eriksens Hus og Rutebil (senere overtog Cecilies chauffør, Ander Pedersen rutebilen - vistnok for 8000 kr). Huset forsøgte de at leje ud og november 1938 blev den ene halvdel udlejet til en vognmand, som havde købt Marinus Jakobsens bil. I den anden halvdel af huset boede Onkel Rasmus, men han havde dog sagt at han ville flytte hvis de kunne leje den ud. På et tidspunkt (vist nok senere) flytter naboerne, Jens og Mette Jakobsen op i Eriksens hus (ovenpå).